Heureka.cz - porovnání cen a srovnání produktů


Poradna Lihoviny

Jak se zorientovat mezi lihovinami?

Máte chuť na něco ostřejšího nebo chcete udělat radost svým blízkým? Sklenička kvalitního alkoholu dokáže zpříjemnit večer vám i vašim přátelům. Vybrat tu nejlepší lahev není jen tak, a proto jsme pro vás připravili jednoduchého rádce, který vám pomůže rychle se v nabídce destilátů zorientovat.

1. Rum

Nápoj proslavený námořníky, destilovaný z cukrové třtiny. Nejlepší rumy pochází z Kuby, Jamajky, Martiniku a dalších tropických ostrovů. Ideální podmínky pro pěstování cukrové třtiny, suchý vzduch a staletá tradice, to vše přispívá k nejlepší kvalitě rumů na světě. Dobré producenty nalezneme i v Jižní a Střední Americe, Tichomoří, Africe nebo Evropě.  Světlé rumy jsou vhodné pro přípravu drinků, zlaté a tmavé rumy si nejlépe vychutnáme čisté nebo na ledu.

 

2. Whisky a whiskey (bourbon)

Whisky nebo whiskey? Obojí je správně. Jedná se o prakticky stejný alkoholický nápoj z obilnin, který se ale liší krajinou původu, složením a způsobem výroby. Americká whiskey, označovaná jako bourbon je vyrobena z alespoň 51 % kukuřice. Bourbonem je například známý Jim Beam. Irská whiskey a skotská whisky jsou vyrobeny z ječmenného sladu, a dají se považovat za pomyslné krále tohoto zlatavého nápoje. Whisky si nejlépe vychutnáte ze skleničky na krátké nožce, která má zúžené hrdlo. Jedině tak si nápoj můžete prohřát v dlani, a neunikne vám jeho jedinečné aroma.

 

 

3. Brandy

Brandy je pálenkou z vinných hroznů. Jedním z druhů brandy je koňak, který se vyrábí destilací ze zkvašeného hroznového moštu. Ten se destiluje celkem dvakrát, až vznikne koňak s obsahem 70 % alkoholu.

Populárnějším typem brandy je řecká Metaxa. Pálenka, vyrobená ze směsi brandy, originálního koření a vína. Vinné hrozny jsou nejprve na slunci vysušeny, destilovány a pálenka poté zraje po dobu několika let v pryskyřičných dubových sudech. Získaný destilát je následně smíchán se směsí koření a vína. Metaxa je skvělý letní aperitiv nebo jako základ pro míchané koktejly.

 

4. Gin

První gin vznikl v Holandsku v roce 1650, při pokusu vytvořit léčivou tinkturu. V podstatě stejné receptury se drží i dnešní Genever gin, který se dvakrát destiluje z ječného sladu a směsí koření z jalovce a dalších bylin. Někdy se také označuje jako double gin.

Běžněji se dnes setkáme s London dry ginem, který má podobný základ, ale liší se výrobou. Horké páry z destilátu prochází vakem s bylinkami, citrusovým ovocem, jalovcem a následně kondenzují zpět do kapalné podoby. Na rozdíl od Geneveru má lehčí chuť a setkáme se s ním i ve většině barů a obchodů.

 

5. Vodka

Na tom, jestli vodka pochází z Ruska, Polska, Finska nebo Švédska až tolik nesejde. Důležité je, že všechny tyto národy patří k producentům té nejlepší vodky. Čirý alkoholický nápoj, destilovaný z obilnin, cukrové řepy nebo brambor, obsahuje obecně kolem 40 % alkoholu. Vodka je nejlepší ledově vychlazená a slouží jako základ mnoha míchaných drinků.

 

6. Tequilla

Jediná pravá tequilla pochází z Mexika, kde se smí vyrábět jen v přísně vymezených oblastech. Vyrábí se pomocí destilace mexického Agave tequilana, což je modrý sukulent, který roste právě ve Střední Americe. Agáve nejprve 10 let zraje, následně se osekají jeho listy, a střed rostliny se rozpůlí. Plod je poté upečen a nechá se zkvasit. Vzniklá hmota je několikrát destilována a následně ihned stáčena nebo uložena k dozrání v dubových sudech. Tequilla má jedinečnou chuť samotná nebo jako základ v míchaných koktejlech.

Autor článku: Global-wines.cz

 

 

 

Porovnat lihoviny